Visuele Notulen

Met een tekening is de sfeer en de boodschap van de bijeenkomst makkelijk na te vertellen. Ook is het handig om de tekening digitaal te delen.

Hieronder een overzicht van visuele notulen van Studio Tekenkracht (voor meer info bij de tekening klik je op de foto):

Tekening heidag

Tekening startbijeenkomst

Tekening werkbijeenkomst

Tekening netwerkbijeenkomst

Tekening hackathonVisuele Notulen

Visule notulen zijn tekeningen die tijdens een bijeenkomst of een vergadering worden gemaakt. Door deze manier van visuele verslaglegging zie je in één oogopslag de kern en kun je de inhoud makkelijk delen.

Waarom visuele notulen

Wanneer je een tekening laat maken tijdens een bijeenkomst helpt dit de aanwezigen om zich het verhaal bij de thema’s en belangrijkste onderwerpen later weer te herinneren. Ook afwezigen kan je makkelijk bijpraten over wat aan de orde kwam. Natuurlijk staat niet alles letterlijk op de tekening. Herinneringen worden gedurende de dag verankerd in het beeld omdat de aanwezigen een tekening zien ontstaan.

We willen een visueel verslag van de heidag over onze organisatie-ontwikkeling om anderen mee te nemen in de opbrengst van de dag. In de communicatie rond het organisatie-ontwikkelingsprogramma laten we de tekening steeds terugkomen als een soort beeldmerk. Verder hangt de tekening als tastbare herinnering op kantoor. We hebben nu een sterk communicatiemiddel en reminder aan wat we met elkaar afgesproken hebben.Gerieke Masselink, Strateeg directie Maatschappelijke Ontwikkeling
Delen

Als je dat wilt kan de tekening dezelfde dag al worden gedeeld via social media. Zo krijgen vakgenoten en geïnteresseerden die er niet bij zijn een indruk van de dag. Ik kan visuele notulen bij verschillende typen vergaderingen en bijeenkomsten maken. Dit doe ik bijvoorbeeld op een heidag waarop een visie wordt ontwikkeld, of op een netwerkbijeenkomst waarbij verschillende organisaties samen over een thema praten.

Wij wilden een tekening omdat alleen woorden/taal als middel om je boodschap over te brengen vaak tekort schiet. Een ‘praatplaat’ helpt daarbij. Taal wordt dan omgezet in beelden aan de hand waarvan je verder kan praten. Wietske maakte een tekening voor ons. De tekening biedt een ondersteunend beeld bij de discussie en gesprekken over gedrag en waarden. De tekening hangt op de dag/weekstartborden, en waar nodig wordt hij gebruikt ter verdere verduidelijking van het onderwerp.Daphne Diephuis, Communicatieadviseur,Waterbedrijf Groningen
Graphic Recording en Visual Harvesting

Het vastleggen van een bijeenkomst met een tekening wordt ook Graphic Recording genoemd. Als er tijdens een werksessie wordt getekend noemen ze dat ook wel Visual Harvesting. Veel mooie termen voor hetzelfde. Als nuchtere noorderling noem ik het maar gewoon zoals het is: Visuele notulen.

Reden om een tekenaar in te zetten was dat we de resultaten van beide bijeenkomsten graag zo wilden vastleggen. Zodat ze in een oogopslag te begrijpen en te controleren zijn door alle deelnemers. Een tekening leek ons daarvoor geschikt. Een beeld zegt dan 1000 woorden. Vooraf was het vooral de vraag of een tekenende tekenaar niet te veel af zou leiden. Het tekenen leidde niet af omdat de deelnemers het niet konden zien tijdens het tekenen. Pas aan het eind van de bijeenkomst werd de tekening getoond. Wietske bevroeg de deelnemers over de resultaten van hun gesprek. Dit hielp de deelnemers om zelf hun conclusies te trekken. Het heeft een leuk verslag opgeleverd waarmee we in het vervolg heel makkelijk de resultaten van beide bijeenkomsten kunnen terughalen.Marc Nederlof, Planvormer, Wetterskip Fryslan